Šta posetiti na Kopaoniku? - Kopaonik.net

Šta posetiti na Kopaoniku?

Planina i Nacionalni park Kopaonik imaju mnogo zanimljivih lokacija koje vredi posetiti. Od izletišta, rezervata i antičkih lokaliteta, pa do modernog zabavnog parka. U zavisnosti od toga koliko vremena imate na raspolaganju tokom odmora na Kopaoniku, potrudite se da u raspored uklopite i posetu nekoj od sledećih lokacija.

Ponuda hotela na Kopaoniku i aktuelni popusti – KLIKNITE OVDE

Izletišta na Kopaoniku

Đorov most

Udaljen samo 4 km od Jošaničke banje, ukazuje se na ulazu u Nacionalni park Kopaonik, uz levu obalu Samokovke. Na ovom izletištu je nekoliko letnjikovaca koji mogu da prime više od 100 turista, a najposećeniji je vikendom i praznicima. Važi za zeleni predeo sa izuzetno čistim vazduhom, odličan za odmor i opuštanje.

Kadijevac

Nalazi se na 7 km od NP Kopaonik, u pravcu Jošaničke banje. Smešten je među gustim četinarima, između kojih teče Samokovka, pa to čini ovaj predeo izuzetno atraktivnim za uživanje.

Foto: Wikipedia/ Olja Simović

Kozja glava

Ovo izletište, poznato po istoimenim tradicionalnim julskim susretima, nalazi se u visokoj podkopaoničkoj zoni.

Rezervati na Kopaoniku

Rezervat Barska reka

Bele stene

Rezervat površine 76 hektara, koji je naziv poneo po istoimenim stenama čiji žleb obuhvata. Njegove šume se prostiru sve do Jelaka i Metođa. Prožet je stenama i kamenjarima, žbunastom zeleni i livadama.

Jankove bare

Površine 103 hektara, smeštene su u dolini potoka Rečica, na 1420 mnv. Posebno zanimljivim ovaj rezervat čine tresavske zajednice, retki ekosistemi sa mahovinom i druge zaštićene retkosti prirode, endemične i reliktne biljke.

Barska reka

Prostire se u oblasti Ravnog Kopaonika, u dolini na desnoj strani istoimene reke. Površine je oko 90 hektara, a obiluje bukovim šumama, smrekom i jelama. Ima i raznoliku faunu, naročito raznih vrsta gmizavaca, vodozemaca, insekata i ptica.

Jelak

Rezervat na prostoru nešto manjem od 60 hektara, lociran na desnoj obali reke Brzeća. Poznat je po nastanjenosti žilavog planinskog drveta tisa, čiji životni vek ide i do 1000 godina i planinskog javora, rariteta Balkana.

Duboka

Veličina rezervata je nepunih 100 hektara, obuhvata levu stranu istoimene reke u dolinskom predelu, a ide u visinu od 1020 do 1780 metara. U ovom rezervatu ima bukve sa šašikom i bukve sa crnim grabom. Od ptica tu ima sova, utina, osičara…

Ponuda hotela na Kopaoniku i aktuelni popusti – KLIKNITE OVDE

Foto: Wikipedia/ DJUKI

Gobelja

Površine 138 hektara, nalazi se u Maloj Gobelji. Prostire se od izvorišnog dela Gobeljske reke do grebena na liniji Oštri krš, Velika i Mala Gobelja, pa do korita te reke. Poznata je po stenovitim oštrim stenama i po izuzetno retkom runolistu koji tu raste.

Lokaliteti na Kopaoniku

Nebeske stolice

Ovaj spomenik nalazi se ispod Pančićevog vrha, na 1800 mnv. Ime mu je dao vojvoda Živojin Mišić, a tu se nalaze ostaci crkve Svetog Prokopija, zaštitnika rudara. Kopaonik je sudeći po tragovima iz antičkog doba i srednjeg veka imao veliko rudno bogatstvo.

Foto: WIkipedia/ Misa.stefanovic.07

Pančićev mauzolej

Smešten je na 2017 mnv, najvišoj tački Kopaonika – Pančićevom vrhu. Mauzolej nosi ime po poznatom botaničaru Josifu Pančiću. Građen je sredinom prošlog veka od kopaoničkog granita i kamena. Bio je oštećen tokom NATO bombardovanja 1999, pa rekonstruisan, ali je zadržao prvobitni izgled jer je korišćen kamen iz istog kamenoloma.

Veliko Metođe

Svetilište na 1450 mnv otkriveno je u steni nalik maloj pećini, a potiče iz 3. veka. Posvećeno je Metodiju Olimpijskom. Nedaleko odatle nalazi se i gejzir vodoskok. Ovo mesto je još jedan dokaz bitisanja starih Rimljana na ovim prostorima, jer ne samo da je tu sagrađena crkva u kamenu, već su u blizini pronađeni i rudnici iz njihovog doba.

Zabavni park na Kopaoniku

Kao jedna od najvećih atrakcija Nacionalnog parka Kopaonik, pored samih žičara, smešten je zabavni park koji posetiocima nudi vrhunske sadržaje. Počev od igrališta za decu i avantura parka, pa preko vožnje kvadova, streličarstva i tjubinga do adrenalinskog zip-lajna i boba na šinama. Ulaznice za korišćenje sadržaja zabavnog parka kupuju se na licu mesta, na punktovima Skijališta Srbije.

Šta god odlučite da posetite od gore navedenih atrakcija, ovde možete pronaći i rezervisati neki od hotela na Kopaoniku.


Ostavi komentar

Top