Hoteli - Kopaonik.net
Hoteli na Kopaoniku imaju moderno opremljene sobe i apartmane, a takođe i spa centre sa vrhunskim wellness sadržajima. Stari hoteli su uglavnom renovirani u skladu sa modernim trendovima a novi hoteli na Kopaoniku su u startu uređeni po svetskim standardima.

Danas ima toliko hotela na Kopaoniku da možete birati i deo Kopaonika na kome ćete biti smešteni. Oni u turističkom centru Kopaonika nalaze se u centru zbivanja, blizu ski staza, zabavnog parka i centralnog trga. Tu se nalaze recimo hoteli Grand i Grey.

Cene smeštaja u centru Kopaonika su veće nego u drugim delovima Kopaonika, baš zbog blizine brojnih zabavnih sadržaja, prodavnica i restorana.

Nešto jeftiniji hoteli na Kopaoniku su oni koji se nalaze u Vikend naselju, udaljenom 4-5 kilometara od turističkog centra. Neki od njih su hoteli Milmari, Zoned, Mujen, Kraljevi čardaci. Veoma su dobro opremljeni, novije gradnje, sa modernim wellness centrima.

Neki od ovih hotela imaju fantastične poglede na padine Kopaonika, poput hotela Milmari. S druge strane, od Kraljevih čardaka sada vodi pešačka staza kroz prelepe krajeve Kopaonika, sa usputnim odmaralištima. Dodatna prednost hotela u Vikend naselju je to što za razliku od turističkog centra nema velikih gužvi. Hoteli nisu koncentrisani na malom prostoru, već su raspoređeni duž glavnog puta Raška - Kopaonik.

Od hotela koji se nalaze u Vikend naselju do centra Kopaonika postoji organizovani autobuski prevoz, nekoliko puta dnevno.

Najjeftinije hotele i apartmane na Kopaoniku možete pronaći u Brzeću, koje je od turističkog centra udaljeno oko pola sata vožnje.

Na mestu sadašnjeg hotela Olga Dedijer izgrađen je 1935. godine planinarski dom, čime su skijaši počeli dolaziti na ovu planinu.

Sredinom prošlog veka građeni su vojni objekti, odmarališta i vikendice. Izgrađen je put Jošanička banja - Ravni Kopaonik, trafo stanica za snabdevanje strujom, vodovod i kanalizacija. Krajem pedesetih godina izgrađen je hotel Putnik, a osamdesetih godina otvoren je hotel Karavan, današnji hotel Grand. Time je dosta unapređen kvalitet dotadašnje ponude smeštaja na Kopaoniku. Kopaonik je Nacionalnim parkom je proglašen 1981. godine.

Do hotela na Kopaoniku možete stići iz dva pravca: istočnog i zapadnog. Sa istočne strane prilaz Kopaoniku je preko mesta Brus, dok je sa zapadne strane to preko Jošaničke banje.

Ako putujete iz Vojvodine ili Beograda, najbolje je da idete auto-putem do Pojata, a zatim preko Kruševca i Brusa do Kopaonika. Eventualno koristite put Batočina-Kragujevac - Kraljevo - Jošanička banja - Kopaonik. Od Beograda do Kopaonika ima blizu 300 km, odnosno nešto manje od 4 sata vožnje.

Kopaonik je od Niša udaljen oko 120 km, a od Podgorice 420 km.

Nacionalni park Kopaonik obuhvata 13 rezervata prirode i 26 prirodnih spomenika. Sam položaj Kopaonika na prelazu iz primorske ka kontinentalnoj klimi omogućuje više od 200 sunčanih dana godišnje. Zbog toga Kopaonik nazivamo i "sunčana planina".

Hoteli na Kopaoniku mogu vam poslužiti kao odlična baza za obilazak celog Nacionalnog parka, svih prirodnih lepota i zanimljivih lokacija. Izleti se mogu napraviti do izvora Marine vode, Krčmar voda, Javor česma i drugih. Tu je i vodopad Jelovarnik, dužine 80 metara. Zanimljiva je i tresava Jankova bara, gde se u busenastoj travi zadržava voda.

Velika atrakcija je i Semeteško jezero. Nalazi se na 900 mnv, prečnika 60 metara a interesantno je po plovećim ostrvima, sa rastinjem. Kada duva vetar, ostrva se kreću po jezeru, pa je ovo vrlo interesantno posetiocima.

U Nacionalnom parku Kopaonik nalazi se i nekoliko izletišta koje vredi posetiti. Pomenućemo Kadijevac, Metođe, Đorov mos i Nebeske stolice. Divna priroda, šuma i planinske rečice stvaraju ambijent za uživanje. Sve ove prelepe lokacije smeštene su relativno blizu hotela na Kopaoniku, pa ne morate brinuti za smeštaj.

Zabavni park kojim upravljaju Skijališta Srbije smešten je u dolini pored hotela Grand, odakle su i polazne tačke ski liftova, odnosno žičara za panoramsko razgledanje Kopaonika. Ako ste smešteni u hotelima koji se nalaze u Vikend naselju, do doline sportova potrebno vam je svega desetak minuta vožnje kolima.

Šta vas tu sve očekuje? Najpre avantura park za decu, a tu su brojni sadržaji u kojima će uživati i odrasli - bob na šinama, zip-lajn, tjubing, streličarstvo, vožnja kvadova, rentiranje bicikala itd. Ulaznice za korišćenje svih ovih sadržaja možete kupiti na punktovima Skijališta Srbije, na licu mesta.

Glavni događaj za zaljubljenike u Kopaonik i zimske sportove je manifestacija Ski Opening. Održava se početkom decembra svake godine i okuplja veliki broj gostiju koji dolaze zbog ski sportova i dobrog provoda. Uglavnom je domaćin MK Resort, odnosno hotel Grand.

Od ostalih manifestacija na Kopaoniku tokom godine ističu se "Dani borovnice" krajem jula i "Dani vrganja" u septembru. Ljubitelji šumskih plodova se takmiče u berbi i spremanju ukusne hrane. Na centralnom trgu se organizuje i zabavni program. Zato je idealno da smeštaj pronađete u nekom od hotela smeštenih u centru Kopaonika, mada ni oni u Vikend naselju nisu daleko (10 minuta vožnje) a lišeni su buke i gužve koja se stvara na trgu i u njegovoj blizini.

Na Kopaoniku se često organizuju i veliki stručni seminari koji okupljaju stotine učesnika. Pa ako planirate odmor na Kopaoniku baš u vreme velikih seminara, dobro je da dosta ranije rezervišete smeštaj, jer mnogi hoteli na Kopaoniku u to vreme nemaju slobodnih soba.

Boravak na Kopaoniku nije potpun ako ne prošetate bar nekom pešačkom stazom. Iako hoteli na Kopaoniku nude gostima odličnu hranu, komforan smeštaj i uživanje u lepim spa centrima, ipak je šetnja u prirodi, na čistom vazduhu ono zbog čega je Kopaonik jedinstven u Srbiji. Uživanje u vidikovcima, šumama i suncu nema cenu.

Neke od najpopularnijih pešačkih tura na Kopaoniku su Bele stene - Jelovarnik, tura Metođe, Samokovska reka, Treska, Nebeske stolice... Možete šetati sami ili uz pomoć vodiča Nacionalnog parka.

Nedavno je otvorena nova pešačka staza Barska reka - Kukavica - Kadijevac, koja vodi od hotela Kraljevi čardaci. Duž nje je nekoliko odmarališta, prolazi se kroz bukovu i smrčevu šumu, preko pašnjaka i livada do izletišta Kadijevac.

Za one koji bi da pešače samo u blizini hotela, od Doline sportova kod hotela Grand vodi staza do Pančićevog vrha, najviše tačke Kopaonika. Odatle se možete spustiti nazad panoramskom žičarom, uživajući u pogledu na lepote Kopaonika.

Top