Ski oprema saveti - Kopaonik.net

Ski oprema saveti

Rešili ste da odete na Kopaonik na skijanje, izabrali ste smeštaj i preostalo je još da ponesete skijašku opremu ali ne znate šta vam je sve potrebno?

Krenimo redom: skijaške cipele, skije, ski pantalone i jakna, ski štapovi, rukavice, kapa, kaciga i naočare. To je ukratko obavezna oprema za skijanje bez koje ne bi trebalo odlaziti na skijalište.

Hotel Grey Kopaonik

U principu, ako ste još uvek početnici u skijanju, možda je najbolje da opremu iznajmite u nekom od brojnih ski servisa na samom Kopaoniku. Nabavite samo jaknu i pantalone, kapu, rukavice i naočare, a sve ostalo možete iznajmiti. Radnici u ski servisu će vam na osnovu vaše visine i veličine stopala odrediti koje vam ski cipele odgovaraju, a uz to vam iznajmiti i odgovarajuće skije s vezovima, kao i skijaške štapove.

Kako da znate koja dužina štapova vam odgovara? Uradite mali test. Dok stojite u ski cipelama, okrenite štapove naopako tako da drške budu na podu. Kad uhvatite štap ispod krplje a lakat vam bude savijen pod uglom od 90 stepeni – to je znak da vam ta dužina štapa odgovara.

Za uživanje na snegu važno je da vam noge budu suve. Zato je odgovarajuća i topla skijaška cipela možda i najvažniji deo ski opreme. Ne treba štedeti na ski cipelama. Pre svega, izbegnite grešku koju mnogi početnici prave. Nemojte kupovati ski cipele za broj veće, jer se možete povrediti usled toga što vam stopalo nije dobro učvršćeno u cipeli.

Premala skijaška cipela će vas žuljati a i stopalo će utrnuti pa će vam ubrzo u takvim cipelama biti hladno. Dakle, izaberite skijaške cipele čija vam veličina u tom trenutku savršeno odgovara, ni broj veće, ni broj manje.

Skijanje Kopaonik

Sad kada imate skijaške cipele i štapove, potrebne su vam naravno i skije. Za početnike i generalno slabije skijaše preporučuje se korišćenje mekših skija. Ta mekoća će vam “oprostiti” greške koje možete napraviti na stazi, a kasnije kad savladate osnove možete preći na kvalitetniju opremu.

Ako skijate po različitim stazama, dobro je imati skije koje su namenjene za sve terene i tehnike skijanja. Za muškarce se preporučuju skije dužine 170-180 cm i radijusa 14-18 metara, dok za žene 160-170 cm i radijusa 13-17 metara. Početnici bi mogli da koriste i do 10 cm niže skije u odnosu na svoju visinu.

Da li treba mazati skije? Naravno! U zavisnosti od toga koliko često skijate, zavisiće i koliko često mažete skije. Ako ste na skijanju samo vikendom, onda je jednom nedeljno mazanje dovoljno. Ako ste svakodnevno na stazi, možete ih mazati svakog dana. Skije se ne mogu preterano namazati.

A koliko često treba oštriti skije? To već zavisi od vrste snega na kojem skijate. Za skijanje po ledenoj podlozi potrebno je oštriti skije svaka 2-3 dana. Ukoliko skijate po mekoj podlozi, dovoljno je naoštriti skije pre odlaska na skijalište.

Što se tiče skijaških vezova, generalno ih možemo podeliti u tri kategorije: dečje, za odrasle i one takmičarske vezove. Nemojte preceniti svoje veštine i uzeti takmičarske vezove jer se lako možete povrediti ako vam vez u slučaju pada ne otpusti cipelu.

Za nameštanje vezova možete se obratiti radnicima ski servisa. Oni će vam precizno podesiti vezove, tako da bar o tome ne morate brinuti.


Top