Istorijsko nasleđe Kopaonika - Kopaonik.net

Istorijsko nasleđe Kopaonika

Na Kopaoniku postoje tragovi ilirskog nasleđa rimske imperije i slovenskog naseljavanja. Na nadmorskoj visini od 1800 metara, na lokaciji Crkvine – Nebeska stolica, pronađeni su ostaci ranohrišćanske bazilike iz 4. ili 5. veka, posvećene Svetom Prokopiju.

Vremenom se narod počeo okupljati na svetim mestima: Metođe (Sv. Metodije), Malo Metođe (Sv. Jovan), Nebeska stolica (Sv. Prokopije).

Pored navedenih svetilišta, u kulturno-istorijske znamenitosti na Kopaoniku ubrajaju se i spomenik partizanskom Kopaoničkom odredu, zatim brvnare u podnožju Kopaonika stare više od jednog veka, sa velikim etnografskim značajem.

Na najvišem vrhu Kopaonika, na 2017 metara nadmorske visine nalazi se i mauzolej čuvenog srpskog prirodnjaka Josifa Pančića, po kome je ovaj vrh i dobio ime – Pančićev vrh. Neposredno ispod Pančićevog vrha nalazi se arheološki lokalitet Nebeske stolice.

Sada do Pančićevog vrha možete stići i panoramskom žičarom, koja vodi od Ravnog Kopaonika, koji je praktično turistički centar u kojem se nalaze brojni hoteli na Kopaoniku.

Na širem prostoru Kopaonika nalazi se niz kulturno-istorijskih spomenika poput manastira i crkava Gradac, Studenica, Žiča, Sopoćani, Pavica. Tu su i srednjevekovni gradovi i utvrđenja Ras, Zvečan, Koznik i Maglič.

U zanimljive spomenike prirode spada i kanal za vodu, dužine 18 kilometara koji je prokopao Dragoljub Mijatović iz sela Žutice, da bi u svoje selo doveo vodu.

Da li znate da se zbog rudnog bogatstva Kopaonik od davnina nazivao “srebrnom planinom”?

Tokom 14. i 15. veka dolaskom nemačkih rudara Sasa razvijaju se rudarska naselja na Kopaoniku. Takođe, pronađeni su i ostaci starih iskopa još iz rimskih i srednjevekovnih vremena.

Danas se tokom letnje sezone na Kopaoniku održava i nekoliko interesantnih manifestacija, poput Dana borovnice, Dana vrganja, Dan Svetog Prokopija i praznik Sveti Metodije, koji je ujedno i slava NP “Kopaonik”.


Top